Mange er usikre på hva som er nødvendig å kjøpe av forsikringer når de skal leie bil. De lurer for eksempel på hva som dekkes av reiseforsikringen de allerede har. Før du takker nei til eventuelle forsikringer hos leiebilselskapet ditt, er det viktig å under hva du allerede får dekket av ditt eget forsikringsselskap. Har du oversikt over dette, kan du potensielt spare en del penger. Du kan også unngå kjedelige situasjoner, der du må dekke alt ved eventuelle skader på bilen. I denne artikkelen gir vi mer informasjon om temaet.

Dette dekker reiseforsikringen din

Hva din reiseforsikring dekker, vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap. Forsikringsselskaper som Gjensidige, dekker blant annet eventuell egenandel for kaskoskader som oppstår på en leid bil. For å få dette inkludert i din reiseforsikring, må du i så fall velge Reise Pluss. Dette kan dekke opptil 15 000 kroner ved eventuelle skader, som kan spare deg for store summer. Du kan også kjøpe en såkalt ulykkesforsikring gjennom ditt forsikringsselskap i Norge. Dette vil være til hjelp om du skulle bli ufør i en eventuell ulykke.

Det er ofte mer penger å hente fra en norsk ulykkesforsikring, enn den du kan kjøpe hos bilutleieselskapet. Forsikring for leie av bil kan også fås direkte av bilutleieselskapet, men det er ikke sikkert du har behov for alle variantene. Det kan være vanskelig å vite hva som dekkes av din allerede eksisterende forsikring. Les derfor nøye gjennom forsikringsvilkårene dine. Er du heldig dekker forsikringen noe, slik at du kanskje ikke trenger kjøpe ekstra forsikringer av bilutleieselskapet. Finn ut hva som lønner seg for deg.

  • Noen reiseforsikringer dekker egenandel for kaskoskader
  • Ulykkesforsikring hos ditt forsikringsselskap kan dekke mer

Disse forsikringene tilbyr bilutleiefirmaet

Som regel er noen forsikringer obligatoriske, og inkludert i leieprisen. Eksempler på obligatoriske forsikringer er kollisjonsforsikring, og tyveriforsikring. Andre forsikringer kan du imidlertid få spørsmål om du vil kjøpe utenom. Eksempler på dette er bilruteforsikring, som dekker eventuelle skader på frontruten. Hvorvidt disse forsikringene bør kjøpes, kommer helt an på hvor stor risiko du er villig til å ta. Noen utleiefirmaer tilbyr også såkalte SCDW-forsikringer, som gir forbrukerne egenandelsreduksjon dersom skade skulle oppstå på bilen. Dette kan være greit å ha, dersom du har for vane å bulke borti andre biler.

Du kan også velge såkalte STP-forsikringer, som ofte går under navn som Super Tyveriforsikring. Disse vil gi deg lavere egenandel dersom bilen skulle stjeles. Mange utleiefirmaer tilbyr også personlig skadeforsikring. Slike forsikringer dekker et visst beløp for eventuelle behandlingsutgifter dersom du skulle skade deg. Denne kan også utbetale erstatning til de etterlatte, ved eventuelle dødsfall eller invaliditet. Ellers kan redningsforsikringer også nevnes. Disse dekker eventuelle utgifter relatert til tauing av bil, som følge av driftsstopp eller skade. Finn ut hva som er nødvendig for deg!

Kaskoforsikring skal være inkludert

Seriøse bilutleiefirmaer inkluderer alltid kaskoforsikring i leieprisen. Det er imidlertid lurt å forsikre seg om at dette er tilfelle, før du leier bil. Så lenge denne forsikringen er inkludert i prisen, kan du i prinsippet takke nei til øvrige forsikringer. En kaskoforsikring er viktig å ha, da denne dekker eventuelle skader på bilen din – uansett hvem av partene som har skylden. En kaskoforsikring inneholder for øvrig også en ansvarsforsikring, som skal dekke skader på sjåfør, andre kjøretøy, passasjerer, og annen eiendom. Dermed vil ofte andre forsikringer bilutleiefirmaet tilbyr, fort bli overflødige.

Både NAF og en rekke forsikringsselskaper tilbyr egenandelsforsikringer. Disse gjelder så lenge bilen har kaskoforsikring. Dette vil altså si at forsikringsselskapet ditt dekker en del av din egenandel. Dette gjør seg gjeldende dersom skader på bilen skulle oppstå, noe du sjeldent kan forutse. Det er likevel viktig å huske at en egendelsforsikring ofte ikke er inkludert i en ordinær reiseforsikring. Forhør deg gjerne med forsikringsselskapet ditt, dersom du er i tvil. Ofte må en egenandelsforsikring kjøpes utenom, eller du må betale for en ekstra god forsikringspakke.

  • Kaskoforsikring dekker skader både på bil, passasjerer, fører og annet
  • Ofte blir andre forsikringer overflødige
  • Ditt forsikringsselskap kan tilby egenandelsforsikring, om din leiebil har kaskoforsikring

Slik bestemmer du deg

Det kan være utfordrende å bestemme seg for hvorvidt du har bruk for andre forsikringer gjennom bilutleiefirmaet. Det første du bør undersøke, er om bilen har kaskoforsikring. Deretter kan du kontakte ditt forsikringsselskap for å høre om de tilbyr egenandelsforsikring gjennom reiseforsikringen. Gjør de det, trenger du i utgangspunktet ikke kjøpe flere forsikringer fra bilutleiefirmaet. Dersom ditt forsikringsselskap ikke har egenandelsforsikring, kan det være greit å vurdere ekstraforsikringer hos utleiefirmaet. Da kan du for eksempel velge en SCDW-forsikring, som gir deg reduksjon i egenandelen dersom skade skulle oppstå på bilen.

Dette tilsvarer altså det samme som forsikringsselskapet ditt kan tilby, men dekningsgraden er ofte ikke like god. Hvorvidt du trenger flere forsikringer enn dette, er opp til deg. Du kjenner deg selv best, og hvis du er en utrygg sjåfør, kan ekstra forsikringer være betryggende. Har du for eksempel bilruteforsikring, er du sikker på at du ikke må ut med store beløp, dersom bilruten skulle knuses. Forhør deg om prisene hos ditt bilutleiefirma dersom du er usikker. Da kan du regne ut hva som lønner seg.

  • Vurder egen situasjon
  • Forhør deg med forsikringsselskapene

Oppsummering

Mange har lest råd fra NRK og andre medier som advarer mot uredelige leiebilfirmaer, som krever store erstatninger for skader. Har du en god forsikring, behøver du ikke bekymre deg for dette. Husk at forsikringen du har gjennom ditt forsikringsselskap ofte gir deg egenandelsreduksjon, dersom du skulle være uheldig. En skade på din bil kan bli dyrt, da egenandelen i noen tilfeller er relativt høy. En leid bil skal ha kaskoforsikring inkludert i prisen, så forsikret skal du uansett være. Styr unna bilutleiefirmaer uten kaskoforsikring, dersom du skulle komme over noen.

Så lenge du har kaskoforsikring gjennom bilutleiefirmaet, kan du høre med ditt forsikringsselskap hvorvidt de tilbyr egenandelsreduksjon. Dette er inkludert i noen reiseforsikringer, men ikke alle. Skulle ikke ditt forsikringsselskap tilby dette, kan du kjøpe det som tilleggsforsikring hos bilutleiefirmaet. Du kan også kjøpe andre tilleggsforsikringer om du ønsker det, men dette er ofte unødvendig. Husk at en kaskoforsikring allerede dekker skader både på deg, passasjerene og bilen. God tur – og kjør forsiktig, slik at du forhåpentligvis ikke får bruk for forsikringer i det hele tatt.

Published on :Posted on